knjiga

Marijan Ožanić

Mali brod na olujnom moru

Profil, Zagreb, 2014.

KNJIGA KOJU MORATE PROČITATI PRIJE NEGO POSTANETE PODUZETNIK I MNOGO PUTA NAKON ŠTO TO POSTANETE.

KNJIGA KOJA SE ČITA KAO ROMAN, A KORISTI KAO PRIRUČNIK.

Drugo, dopunjeno izdanje prvog domaćeg poslovnog priručnika iz burnih devedesetih, koji je mnoge današnje uspješne poduzetnike uveo u svijet biznisa, podsjeća na korijene poduzetništva u nas i teške uvjete u kojima se razvijalo. Knjiga preispituje poduzetničke ideje, tržišta i uvjeta poslovanja te vlastitog poduzetničkog duha.

Pomaže poduzetnicima u prvim godinama njihovog poslovnog života od ispitivanja tržišta, osnivanja poduzeća ili obrta, do potpisivanja prvog ugovora.

“Mali brod…” je poučna ali i zabavna knjiga, u kojoj se na svakoj stranici inspirira i ohrabruje, pokazujući duboko poštovanje prema poduzetnicima.

knjiga

Marijan Ožanić

Poslovna pisma

Školska knjiga, Zagreb, 2009.

KNJIGA KOJU TREBA IMATI SVAKI POSLOVNI ČOVJEK NA SVOM STOLU

Poslovna pisma predstavljaju posebnu kategoriju pisama, različitu od osobnih,  prijateljskih, obiteljskih ili ljubavnih pisama. Od njih se razlikuju oblikom, stilom i namjenom, te pravilima koja treba poštivati. Možemo reći da su poslovna pisma  poslovni dokumenti kojima se prenosi određena poslovna poruka, predstavlja poduzeće, stvaraju i razvijaju poslovni odnosi te odnosi s javnošću . Osim navedenog, valja  naglasiti da su poslovna pisma dokumenti čiji sadržaj  predstavlja i obvezu u pravnom smislu. Sve to ističe važnost izgleda, stila i sadržaja poslovnog pisma koja često predstavljaju prvi korak u uspostavljanju poslovnih odnosa.

Poslovna pisma dio su kulture poduzeća, poslovnog protokola, slike koju poduzeće želi ostaviti u javnosti,  dio su  vizualnog identiteta i  “kućnog stila poduzeća“. Nije samo važno kako se napiše pismo i kako izgleda, već u kojim se prilikama mora napisati, poslati. Pismo je slika poduzeća i  znak pažnje prema poslovnom partneru.

O svemu tome moči ćete pročitati na stranicama ove knjige s mnogo primjera, uputa i ilustracija.

Knjiga je namijenjena svima koji uz pomoć pisama komuniciraju s poslovnim partnerima.

knjiga

Marijan Ožanić

Gdje smo i kamo idemo

I još 90 kolumni o poduzetništvu, menadžmentu, razvoju i konkurentnosti i društvu

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2006.

KNJIGA S KOJOM ĆETE BOLJE RAZUMJETI VRIJEME, DRUŠTVO I

GOSPODARSTVO U KOJEM ŽIVIMO, RADIMO I POSLUJEMO

U ovoj su knjizi sakupljene kolumne, njih devedeset i jedna, koje obuhvaćaju široki raspon tema od onih „praktičnih“ koje obrađuju konkretne probleme u poduzećima, malim i velikim, i mogu pomoći poduzetniku i menadžeru u njihovom svakodnevnom radu do onih što analiziraju društvo, vrijeme, naše poduzetništvo i cijelo gospodarstvo.

Pisane su svaki tjedan, od prve objavljene 16. srpnja 2004. do posljednje 19. svibnja 2006. godine. Međutim, u knjizi nisu poredane kronološki već su grupirane u četiri tematske skupine – O poduzetništvu, O menadžmentu, O razvoju i konkurentnosti te O društvu.

Prva kolumna zvala se «Kako pisati o poduzetništvu», a zadnja «Gdje smo i kamo idemo».  Po zadnjoj kolumni nazvao sam i cijelu knjigu.

knjiga

Marijan Ožanić

Menadžerski izazov - poslije rata i socijalizma

Trend, Croman, Zagreb, 1994

Ova se knjiga obraća ponajprije našim menadžerima koji prihvaćaju izazove u izuzetno složenom vremenu promjena, prelaska iz komunizma u kapitalizam, kada se ruše stari svjetovi i grade novi. Dok zapadni menadžeri ulaze u sustav koji funkcionira, koji poznaju, o kojemu govore sve knjige i koji mogu mijenjati, unapređivati ili ga ostaviti na miru, naši ulaze u sustav i tvornice koji ne funkcioniraju, moraju kretati od početka. Moraju poznavati značajke staroga sustava iz kojega izlaze s teretom njegovih posljedica i znati odlike sustava kojega želimo izgraditi, ali i umjeti provoditi temeljite, teške i složene preobrazbe stremeći k tome cilju, svim otporima, preprekama i teškoćama usprkos. Pred našim su menadžerima teški zadaci o kojima nisu uočili na fakultetima, koji nisu nigdje opisani, kojih nema u literaturi.

knjiga

Marijan Ožanić

Tehnološki park Zagreb -10 godina razvoja

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2004.

Ova knjiga, objavljena 2004. godine posvećena je 10. godišnjici Tehnološkog parka Zagreb koji je osnivan 1994. godine. Najprije se zvao KONČAR-Tehnološki park d.o.o., a nakon 4 godina rada došao je u vlasništvo Grada Zagreba i promijenio naziv u Tehnološki park Zagreb d.o.o. Razvijao se u krajnje teškim i turbulentnim uvjetima u kojima se stvaralo novo gospodarstvo i novo poduzetništvo. Vjerujem da mi, sudionici toga vremena i tih zbivanja, imamo dužnost da tu povijest zabilježimo. Ne samo kroz suhoparne činjenice, kakve će skupljati znanstvenici za kojih desetak godina, već i kroz priču kako smo to radili i kako smo to proživjeli.

knjiga

Marijan Ožanić

Tehnološki park Zagreb - 15 godina razvoja

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2009.

Tehnološki park Zagreb je počeo s radom 1.ožujka 1994. Tim datumom počela se ozbiljnije izgrađivati poduzetnička infrastruktura u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Petnaesta godišnjica skromno je proslavljena u ožujku 2009. u prostoru Tehnološkog parka, u „baraci na Drvinju”. Ova knjiga posvećena je toj godišnjici.  

knjiga

Marijan Ožanić

Mali brod na olujnom moru - od ideje do prvog ugovora

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2004.

Prvo izdanje priručnika za poduzetnike iz 2004. godine.

Knjiga je rasprodana.

knjiga

Marijan Ožanić

Poslovna pisma

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2001.

Prvo izdanje poslovnog priručnika za pisanje poslovnih pisama iz 2001. godine.

Knjiga je rasprodana.

knjiga

Marijan Ožanić

Poslovna pisma ili kako napisati učinkovito poslovno pismo

Tehnološki park Zagreb, Zagreb, 2005.

Drugo izdanje poslovnog priručnika za pisanje poslovnih pisama iz 2005.

Knjiga je rasprodana.