Jules - Moj život i strip, (III.DIO)

U trećem dijelu teksta o životu i radu Julija Radilovića-Julesa naš veliki umjetnik stripa govori o svojim stripovima, suradnji s Ervinom Rustemagićem, ulasku u Svjetsku enciklopediju  stripa, pratimo njegov život i rad od 1970. do smrti, 26. siječnja 2022. godine.


 0095 JULES

Julio Radilović-Jules, 2014. godine.

(Izvor slike: https://m.facebook.com/julioradilovicjules/?locale=hr_HR&_rdr)

Kako je Pero Zlatar uništio strip i Plavi vjesnik (1967.-1971.)

Ja s Perom Zlatarom nisam bil puno u kontaktu. On je u Plavom vjesniku bio urednik. pisao je rubriku, okomitu kolumnu sa strane u kojoj je predstavljao suradnike, crtače stripova, pisce i ostale. I u jednoj takvoj kolumni je predstavio i mene. Napravio je jednu „slonovsku“ grešku. Napisal je da mi je nadimak Jules dala Gabi Novak u Školi primijenjene umjetnosti. Ja jesam s njom išao u Primijenjenu, ali sam ja već u školu došao kao Jules. U gimnaziji sam dobio taj nadimak, ne u Primijenjenoj. Čista izmišljotina. Nisam na to reagirao, nisam mu to nikada rekel. Baš me briga. To čovjek pročita pa zaboravi.

Kada je naslijedil Brixya, on je Plavi vjesnik pretvoril od jedne zabavne revije koja je bila za sve i za svakoga,  u nekakvo glasilo za omladinu. To je baš bilo u vrijeme kada je pojam omladine došao u prvi plan. Onda su počeli vokalno-instrumentalni sastavi, tzv. VIS-ovi, pa neki novi pjevači, pa ne znam ja šta. Imao je stranicu za mlade cure, klinke,  tinejđerice, kako ćeš skrojiti kiklju, koje ćeš cipele obući uz bluzu. Ovakve bedastoće, pa reportaže s raznih omladinskih radova, raznih obljetnica, koje nisu nikoga zanimale, malo politički obojeno. Koještarije. To je on sve trpal u Plavi vjesnik. i izbacio stripove.

List je propadal i propao je.

0089-1 PERO ZLATAR

Naslovnice Plavog vjesnika iz  travnja 1969. godine.

Djevojke u kupaćim kostimima zamijenile su stripove.

(Izvor slike: arhiva Gradske knjižnice)

0089-2 PERO ZLARAR

Na duplerici su se pojavile obnažene ljepotice.

Plavi vjesnik br. 753, iz 3.3.1969.

(Izvor slike: arhiva Gradske knjižnice)

0089-3 PERO ZLATAR

Seks i SK (Savez komunista)  zamijenili su dječje teme.

Lijevi tekst o SK je iz Plavog vjesnika br.743 od  23.12.1968.,   desni tekst o seksu je iz Plavog vjesnika br. 712 od 20.5.1968.

(Izvor slike: arhiva Gradske knjižnice)

Strip-biografije znamenitih ljudi, 1970.-1972.0095-1 BIOGRAFIJE-naslov

0095-2 biograf

Naslovnica jednog broja vrlo čitane enciklopedijske revije za mlade  „Sve oko nas“ , od  25.2.1970. godine. Izlazila je svakih 14 dana.  U reviji su objavljivani zanimljivi tekstovi o raznim velikim ljudima, umjetnicima, znanstvenicima, o raznim povijesnim događajima i sličnim temama. Tekstovi su ilustrirani obojanim crtežima u obliku stripa. Glavni urednik bio je Nenad Brixy, a izdavač „Vjesnik“.

U većini stripova nisu navedeni autori, ali je Jules sve svoje priloge potpisivao.

(Izvor slike: arhiva NSK)

0095-3 BIOGRAF

0095-4 BIOGRAF

Prilog o Ivanu pl. Zajcu u reviji „Sve oko nas“ s ilustracijama Julija Radilovića.

(Izvor slike: arhiva NSK)

0095-5 BIOGRAF

0095-6 BIOGRAF

Prilog o Jakovu Gotovcu u reviji „Sve oko nas“ s ilustracijama i potpisom Julija Radilovića.

(Izvor slike: arhiva NSK)

Suradnja s Ervinom Rustemagićem, početak 1970-ih

Veliki strip-crtač i poduzetnik Ervin Rustemagić, Sarajlija i urednik tadašnjeg popularnog “Strip Arta”, osnovao je agenciju, zapravo, produkcijsku kuću Strip Art Features SAF, koja je kasnije servisirala stotine autora i nakladnika. I to ne samo početnike nego i uglednike sa svih strana globusa. Imao je strašne veze po cijelom svijetu, držao je predavanja i sudjelovao u međunarodnim žirijima - bio je pravi maher. Tako je i mene propagirao u svijetu.

Ervin Rustemagić me je kontaktirao sa željom da uspostavimo suradnju. Odnosno, htio je moje stripove plasirati na inozemno tržište putem svoje agencije Strip Art Features. Došao je jedan dan kod mene i pokazao mi razne prospekte, fotografije i izdanja na kojima je surađivao svuda po svijetu. (Izvor: Nacional, KVADRAT)

  0095 E. RUSTENAGIĆ

Jules i Ervin Rustemagić

(izvor slike: časopis kvadrat, 2009, 2001.)

Strip „Partizani“, 1975.-1989.

0094 PARTIZANI

Na koncu mislim da sam najbolji dio svoga zvanja i znanja odradio u seriji „Partizani“ koje sam radil za holandskog izdavača (revija Eppo izdavačke kuće Oberon).

Kad je nizozemski izdavač Oberon iz Haarlema vidio moje table, zatražio je da za njihov tjednik Eppo napravim strip s ratnom tematikom na Balkanu. Tražili su egzotiku, no siguran sam da ne bi prihvatili moj serijal “Partizani” da je bio protkan s puno ideologije. Pozvao sam Furtingera i on je napisao scenarij za prvu epizodu, no nije mu legla ta tema, jer je on bio protiv partizana. Nizozemci ga nisu objavili, iako su ga platili. Tada je Rustemagić potražio novoga scenarista među filmskim redateljima, koji su se bavili tom tematikom. To su bili Veljko Bulajić i Hajrudin Krvavac. Prvo se bacio na Krvavca, no on je u to vrijeme bio jako zauzet. Predložio mu je Đorđa Lebovića, publicista i dramskog pisca, koji je upravo bio završio scenarij za “Konvoj za El-Shat” i tražio financijera za film.

Lebović je prihvatio ponudu i preradio scenarij za strip, a ja sam napisao sinopsis, preveo ga na engleski jezik i poslao u Nizozemsku. U izdavačkoj kući Oberon oduševili su se tom akcijskom pričom u stilu tada popularnih filmova kao što su “Topovi s Navarona” ili “Dvanaest žigosanih”.

Uradio sam ukupno 12 epizoda, dvije dugačke po 44 tabli i deset kraćih po 22 table.

Osim u magazinu Eppo, te su stripove objavljivali u džepnom izdanju te u albumu, a izlazili su u Indoneziji i Surinamu, te Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj, Španjolskoj i drugim zemljama. (Izvor: Nacional)

To mi se jako sviđalo, jer su to bile odlične ratničke pustolovine, avanture bez političkih konotacija, bez parolašenja. To su bile čiste vojničke avanture, odlično građene  i vođene priče, super scenario.

To je bilo u stilu filma „Dvanaest žigosanih“. Bilo je super. Bil je taj glavni lik Dragon, engleski komandos koji je prije rata dugo živio u Jugoslaviji, dobro je govorio hrvatski i njemački i mogao je djelovati u ratu na prostoru Jugoslavije kao civil. Uz njega je bila jedna djevojka diverzantica u njegovoj grupi. Nije bilo dosadno i monotono. Bilo je nešto novo. Baš mi je pasalo. Radnja se selila, događala se u Istri, Dalmaciji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori. Dolazili su u kontakt i s mađarskim partizanima,

To mi je bio najbolji rad i to je trajalo jedno desetak godina.

 0096 E. RUSTENAGIĆ

Jules i Ervin Rustemagić, 1972.

(Izvor slike: knjiga stripova „Partizani-1)

 0097 JULES I ERVIN

Jules i Ervin Rustemagić, 1974.

Fotografija Zdenka Radilović

(izvor slike: knjiga stripova „partizani-3)

Partizane sam radio za Holanđane (nizozemska revija Eppo).  Ervin Rustemagić, preko kojeg je sve išlo, imao je pravo po ugovoru nakon Holanđana objaviti taj strip i kod nas. Onda su naši, recimo, kritičari, pisali: „Kakvo je to čudno izdavaštvo da se taj odličan strip najprije objavljuje u inozemstvu, a onda tek dolazi k nama?“

 0098 PARTIZANI

Crtež za strip „Partizani“

(Izvor slike: knjiga „Partizani“-1)

 0099 PARTIZAN

Naslovnica nizozemske revije EPPO iz 1983., u kojoj je objavljivan strip „Partizani“

(Izvor slike:https://www.boekwinkeltjes.nl/...)

 

0099-1 PARTIZANI.jpg

Lijevo - strip serija „Partizani“ koja je izlazila od 1977. do 1989. godine u Oberonovoj tjednoj strip reviji „Eppo“ tiskanoj u tiraži od 200.000 primjeraka.

Desno – albumi „Partizani“ su se u Nizozemskoj prodavali u  više od 15.000 primjeraka po broju. Jedino je bolja prodaja bila u Indoneziji gdje je izdavač PT Gramedia svaki album prodavao u oko 30.000 primjeraka.

                                    (Izvor slike: knjiga „Profesionalne tajne stripa“)

Holanđani su bili jako zadovoljni, primali su pisma čitatelja, jako im se sviđalo i postavljali su razna pitanja. Koliko znam njemački i engleski i nešto francuski, uspio sam prevoditi ta pisma. Uglavnom su pitali je li istina da je za vrijeme rata u Jadranskom moru bilo engleskih ratnih brodova, onda, je li istina da je za vrijeme rata na Jadranu bila njemačka podmornica, je li stvarno tada bilo borbi oko tog grada i jesu li partizani ponovno osvojili taj grad. Čitatelji su mislili da se to stvarno događalo.

Imao sam sjajne reference o oznakama činova, uniformi, partizana, četnika, oružja, vozila, džipova, kamiona,  šljemova. sve je trebalo izgledati stvarno. Sve sam izrađival najdetaljnije, vrlo precizno.

Sve je bilo dobro i za čitati i za gledati slike.

 00100-1 PARTIZ.

Naslovnica revije stripa STRIP ART iz Sarajeva u kojoj su objavljivani „Partizani“ Julesa Radilovića, 1980-ih godina..

Glavni i odgovorni urednik bio je Ervin Rustemagić.

(Izvor slike: arhiva autora)

 00100-2 PARTIZ

Prva stranica epizode „Udari i nestani“ iz strip serijala „Partizani“ objavljene u reviji STRIP ART.

(Izvor slike: arhiva autora)

00100 PARTIZANI

Naslovnica stripa „Klopka za Dragona“ iz knjige stripova „Partizani“

(Izvor slike: knjiga Partizani-2)

Tuširanje i koloriranje

Ja sam sve sam radio i crtao i tuširao. Nisam imao asistente. Znal sam kak se u Americi radi, jedan radi glave, drugi radi pozadine, treći radi ne znam kaj i onda se na koncu jedan potpiše.

Hahahaha!

Nije to za mene. Ja radim sve sam, od izvlačenja okvira, do zadnje slike i potpisa.

Ja jesam kolorirao neke stripove, ali na jedan drugi način.

Oni (Holanđani) su tražili da ja označim one kolore koji su bitni i koji se ne mogu farbati po slobodnoj volji. Na sliku sam metal paus-papir, prikačil ga, učvrstil graničnike da se ne pomakne, i onda sam s drvenim bojama, pastelama na paus papiru farbal ono kaj je bitno, recimo uniforme, oznake činova, oružje, vozila, znakovlje i tako to. Neke pejsaže, naročito naš dalmatinski kamenjar za kojeg sam uvijek označil da treba biti sivkasto-bijelo, kao krš, i tako, livade zelene.

 00101 PARTIZANI

Skice uniformi s uputama za koloriranje, za strip Partizani.

(Izvor slike: knjiga Partizani-1)

Na pausu sam farbal, jer nisam smjel original farbati.

Holanđani su imali tamo dva Talijana, kolorista koji su farbali njihove stripove. Koloristi su farbali tak, kak se njima dopalo.

 00102 PARTIZANI

Primjer table stripa Partizani. lijevo je crno-bijeli original, a desno je kolorirana stranica.

(izvor slike: knjiga Partizani, 3.knjiga, 2015.)

U stripu „Partizani“ bili su njemačka vojska, partizani, četnici, razno oružje i vozila, sve je to imalo svoju određenu boju koju se nije smjelo farbati po svojoj volji nego sam ja morao dati točno određene upute što da se oboji. A ostalo su mogli farbati po svojoj volji. Recimo, fasadu kuće farbaj kak te volja, ali vojnika koji stoji ispred kuće, e tu ja zapovijedam. To se farba tak kak ja farbam. Koloristi su mogli farbati po svojoj volji, osim one elemente koji su morali biti povijesno točni.

Ovi magarci, Talijani dosta često nisu poštivali moje predloške, pa su farbali po svojem. onda sam se ja žalio, pisao sam uredništvu i pitao ih zašto Talijani farbaju kak oni hoćeju, a ne onak kak sam ja označio i kak mora bit. Nastala je tarapana. Izdavač mi je rekao da su ta dva Talijana dobili otkaz, jer nisu poštivali moje zadane boje.

Poslije je opet bilo problema. Dva njemačka oficira razgovaraju, imaju uniformu, vojnički remen, futrola, sve oznake, a taj je lijeni magarac u toj zelenkastoj vojničkoj boji povukao sve i uniformu i pojas i futrolu, sve je metnul zeleno. Ja sam se križal, pa kam vi ljudi gledate, jeste li bedasti, koji vam je vrag.

Jednostavno su bili lijeni. A kaj sam mogel, nisam mogel niš. Bilo je odštampano i gotovo. Više nemreš popraviti.

Onda sam odustal, farbajte kak hoćete.

Kak sam to slal poštom

Ja sam to slal Ervinu u Sarajevo. On je prvo napravil kopiju za svoju arhivu, a onda je original poslal u Holandiju izdavaču. Ja sam pakiral u kartonsku ambalažu koju sam skupljal i šparal, kaj god sam našal. Izrezal sam dva formata ambalažnog kartona formata mojih crteža, napravil sam sendvič, u sredini su bili originali crteža. Onda sam to na kraju priheftal da se ne miče, zamotal sam čvrsto u pakpapir koji sam kupil u dućanu. Sve sam zamotal, zapakiral, zalijepil, odnesel na poštu. Nikada se nije oštetilo, bilo je super.

(Jules se s bolnom grimasom primio za grudi.)

Nije srce, nabil sam se na rub badevane. kada udahnem, onda me zaboli.

 

Svaki tjedan sam moral poslati jednu tablu, jednu stranicu, komplet izrađenu, tuširanu, deset godina, svaki tjedan.

Nekada je bilo uobičajeno da su tri slike bile na pasici, znači, bilo je 12 slika na jednoj strani. A kada sam odbacio one 4 pasice i stranicu radio po vlastitom rasporedu, onda je 8-10 slika, neki put 12, raspoređenih kako kad, kak mi je tekla radnja.

Plaćanje

Prvo sam dobivao fiksni honorar po tabli kao akontaciju, a nakon toga kad je izlazilo u albumima tantijeme za svako izdanje posebno u postotku prema prodanoj nakladi.

Sve je išlo preko Ervina.

Nije tajna, po jednoj tabli bio sam plaćen oko 220 nizozemskih guldena.

I mogu vam reći da je to bilo jako dobro plaćeno, čak rekao bih odlično. (Izvor: KVADRAT)

Prekid suradnje s Nizozemcima

Da nije došlo do rata kod nas, ja bi vjerojatno to još danas crtal. Kada je bio rat, prestala je suradnja, komunikacija s inozemstvom je bila nikakva,

Kada je rat završil, bio je interegnum,

Nastalo je ružno vrijeme, nitko više nije trebao stripove,  nije bilo ni autora ni scenarista, Nije se znalo što da se radi. Tu i tamo je pala neka ilustracija za knjige.

Sve je stalo.

Holanđani su pitali Ervina u Sarajevo  bi li ja to još i dalje radil. Oni su htjeli još.

Rekao sam: „Ne bi više, hvala.“

Dosta mi je rata, dosta mi je politike, dosta mi je svega.

 00103 JULES I ERVIN

Jules i Ervin Rustemagić na otvaranju izložbe originala stripa Partizani u Mariboru 9.svibnja 2015.

(Izvor slike: knjiga Partizani-3)

Zadnja 13. epizoda pod nazivom Skarabej izašla je 1989. godine.

Više ne kontaktiram s Ervinom.  On se u međuvremenu, barem koliko sam ja upoznat, sve više počeo baviti filmom. Producirao je televizijsku seriju Jeremiah po Hermannovom stripu… (Izvor: KVADRAT)

Strip „Alexis Montserrat“, 1984.

 00104 ALEX

To je bila moja ideja, počeli su mi se sviđati kratki stripovi od 10 do 12 stranica, jer mi je to bila neka vrsta predaha između napornog rada na Partizanima koji su išli na 22, odnosno 44 stranice po epizodi. Vidio sam, tako, u nekim časopisima te kraće stripove, svidjelo mi se i došao sam na ideju napraviti jedan mišung, avanturističko-detektivski strip sa jednim dobrim junakom koji neće biti baš pravi detektiv, nego više avanturista. Recimo čovjek koji će se uvijek naći na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Izabrao sam ime Alexis Montserrat i tu svoju ideju onda prenio Zvonku.

Prema toj mojoj ideji on je ubrzo napisao scenarij za prvu epizodu nazvanu Sudnji dan, ja sam je nacrtao i objavljena je u Vjesnikovoj reviji Naš strip. (Izvor: KVADRAT)

00105-2 ALEXIS

 „Alexis Montserrat“, prvi Julesov detektivski strip

Prva stranica epizode „Operacija Sudnji dan“ iz strip serije „Alexis Montserrat“ koja je objavljena 1984. godine u Vjesnikovoj reviji „Naš strip“.

(Izvor slike: arhiva autora)

00105-3 ALEXIS

Završetak  epizode „Operacija Sudnji dan“ iz strip serije „Alexis Montserrat“ koja je objavljena 1984. godine u Vjesnikovoj reviji „Naš strip“.

(Izvor slike: arhiva autora)

 00112 Jules 1984

 Jules i Veljko Krulčić, na Vinkovačkom salonu stripa, 1984. godine

(Izvor slike: arhiva Veljka Krulčića) 

"Vitez Trueblood", 1985.-1986.00106 VITEZ

Vitez Trueblood je bio još jedan projekt koji sam radio s Ervinom. Scenarij je radio engleski scenarist Les Lilley.

Radilo se o kompletnom albumu na 44 strane. To mi je isto Ervin ponudio, prihvatio sam, jer mi je tema bila zanimljiva. Meni je bilo svejedno hoću li raditi grotesku ili realistični strip. Ervin mi je poslao prvih par stranica scenarija, pogledao sam ih i oduševio se jer je priča bila jako zgodna. Kada sam dovršio tih nekoliko stranica fotokopirao sam ih i poslao Les Lileyu u London. On je bio oduševljen i rekao da mu se jako dopada to što sam napravio.

Vitez Trueblood je u nastavcima izlazio u Večernjem listu, a nakon toga je izašao u albumu. Objavile su ga Dečje novine iz Gornjeg Milanovca.

A u inozemstvu koliko znam nije nigdje objavljen. (Izvor: KVADRAT)

00107 TRUEBLOOD

Julesov autoportret, u vrijeme kada je crtao Trueblooda.

(Izvor slike: knjiga Partizani-3“)

00107 TRUE BLOOD-1 večernji

Prva tabla stripa „Trueblood“ objavljenog u Večernjem listu 1985. godine

(Izvor slike: arhiva autora)

  00108 VITEZ

Naslovnica i prva stranica albuma stripa „Vitez Trueblood“ iz 1988. godine

(izvor slike: knjiga Vitez Trueblood iz 1988.)

 00109 VITEZ

 Jedna stranica strip „Trueblood“

(izvor slike: knjiga Vitez Trueblood iz 1988.)

  00110 VITEZ

Jedna kolorirana  stranica stripa Vitez Trueblood,

(Izvor slike: knjiga Partizani-3“)

„Moja ljubavna priča“, 1986.

Scenarij Rudi Aljinović i T. Gajić, „Mi mladi“

00112-4 MI MLADI-LJUB. PRIČA

Prije početka izviđačke serije „Oli i ostali“ Jules je u časopisu za izviđače „Mi mladi“ nacrtao tri stripa od jedne stranice na temu izviđača. To su strip „Što je nesreća“ u br. 43, veljača 1986., „Moja ljubavna priča“, u br. 44, ožujak 1986. i „Živjele dobre ideje“, br. 45., travanj 1986. Za prva dva je scenarij napisao A. Rudi (Rudi Aljinović), a za treći je scenarij napisala T.Gajić (Tanja Gajić-Tequilla)

(Izvor slike: arhiva Zdenka Horjana)

„Oli i ostali“, 1986-1988.

 00112-1 MI MLADI

 

00112-5 MI MLADI-OLI

Serija stripova od jedne stranice na temu izviđača,  koja je nakon par brojeva dobila naziv „Oli i ostali“,  počela je izlaziti u izviđačkim novinama „Mi mladi“ u broju 46, u svibnju 1986. godine.

Scenarist je A. Rudi (Rudi Aljinović)

Izviđačke novine su izlazile jednom mjesečno, izdavač je bio Savez izviđača Hrvatske

(Izvor slike: arhiva Zdenka Horjana)

00112-2 MI MLADI

Izviđačke novine „Mi mladi“, broj 49 iz rujna 1986. godine.

Scenarist se potpisuje pseudonimom Kićo, (Rudi Aljinović)

(Izvor slike: arhiva Gradske knjižnice)

00112-2 MI MLADI -OLIVER--KIĆO_A

Scenarij stripa je napisao Kićo. To je bio pseudonim Rudija Aljinovića koji je za Julesa Radilovića pisao scenarije za stripove s tematikom izviđačkog života, u pravilu na jednoj tabli.

Kićo je bilo izviđačko ime Rudija Aljinovića. Još od dječačkih dana Rudi Aljinović je jako volio izviđače i skautski život.

00112-3 MI MLADI

Od broja 51, iz studenog 1986. godine serijal stripova iz izviđačkog života dobio je zajednički

naziv „Oli i ostali“.

(Izvor slike: arhiva Gradske knjižnice)

00112-2 RUDI I JULES

Jules i scenarist Rudi Aljinović za vrijeme suradnje na strip serijalu „Oli i ostali“.

(Izvor slike: časopis KVADRAT, br.43, 2020.)

 00112-4 MI MLADI

 Jules Radilović je zajedno s Ivicom Bednjancem i Igorom Vilagošem nastupio na tradicionalnoj izložbi stripa u Napulju „Napoli Comics“, od 9-15. veljače 1987. Sva trojica su dobili malu statuu, Pulcinellu,

(Izvor slike: novine Mi mladi, broj 55, ožujak 1987., arhiva Gradske knjižnice)

 

„Saga“, 1987.                                

 00111 SAGA

Kada smo se jednom vraćali iz Vinkovaca sa salona stripa, u vlaku smo pričali, a o čemu drugom ako ne o stripu. Svi su me stalno cimali zašto ne radim ništa science fiction, a ja  sam to uvijek izbjegavao i nisam bio prijatelj takvih tema. Kako je vrijeme prolazilo došli smo do toga da bih možda i radio nešto u smislu fantastike, ali bez strojeva (smijeh), jer ja se grozim toga, nema tu ništa što mene zanima i nikako mi to ne leži. Tako smo se Krešo Zimonić i ja složili da bi mogli raditi nekakvu bajkovitu priču. Bilo bi zgodno napraviti nešto možda više poetski.

Recimo nešto poput Shakespearovog Sna ljetne noći.

A ja sam kasnije dodao podnaslov „ili San jednog ljetnog popodneva!“

Dakako, da se ne bi iznevjerila tradicija većine mojih projekata, ostalo je na samo toj jednoj epizodi! (Izvor: KVADRAT) 

00112-2 PATAK

Naslovnice strip magazina „Patak“

Na lijevoj strani je naslovnica 1. broja Patka, svibanj 1986. godina, a na desnoj strani je naslovnica 4. broja Patka iz ožujka 1987. godine. U tom, 4. broju je objavljen strip „Saga“ Julija radilovića i Krešimira Zimonića.

Patak, magazin u cijelosti posvećen stripu počeo je izlaziti u svibnju 1986. godine u Slavonskoj Požegi. Imao je  52 strane, klasičnog A4 formata. Crno-bijeli tisak, jedino je naslovnica bila tiskana u dvije boje.

Nakladnik Patka bio je lokalni Klub novinara “Požega-press”, a urednik bio je  Jelenko Topić (profesionalni dopisnik “Večernjeg lista” iz Slavonske Požege). Izlazio od 1986. do 1995.

(Izvor slike: http://skab612.com/index.php?site=bsp_popisi_naslovnice&oznaka=PTK)

 00112-1 SAGA

Prva i zadnja stranica (tabla) stripa „Saga“ koji je Jules nacrtao po scenariju Krešimira Zimonića.

Na dnu su duhovite opaske o Patku.

Strip je objavljen u časopisu Patak, br.4, 1987. godine.

(Izvor slike: arhiva Marije Juze)

 00112 ZIMONIĆ

 Krešimir Zimonić i Jules, u Školi primijenjene umjetnosti., 9.11.2015.

(Izvor slike: facebook stranica „Jules-legenda hrvatskog stripa) 

"Međugorje: Gospa i djeca", 1989.

00113 GOSPA

Negdje, pred sam rat nazvao me telefonom Ivo Miličević, predstavio se i rekao da ima dobar projekt. On je to nazvao megaprojekt. Rekao mi je da se radi o Međugorju i da je napisao scenarij pa ako se možemo vidjeti i razgovarati o mogućoj suradnji. Pristao sam na razgovor ne obećavajući nikakvu suradnju unaprijed. Dođe on tako jedan dan i počnemo pričati o tim događajima, jer ja u to vrijeme još nisam bio upućen u te stvari i što je to Međugorje. To je bilo negdje u jesen, a oko sljedećeg Uskrsa bi bila 10 godišnjica ukazanja Gospe pa bi on htio da se za taj jubilej napravi i objavi strip o tome. Pogledao sam scenarij i priča me zaintrigirala, ali sam smatrao  da ga treba malo izbrusiti u smislu nekih detalja. Ivo je to uvažio, izvršio je prepravke i sve je bilo spremno za početak posla. Rekao sam da trebam reference, a on je dodao da nema problema i da ćemo otići kolima na lice mjesta, dole u Međugorje.

I tako, uzmem foto aparat i jedan dan odemo u Međugorje. Ivo je bio iz Lištice, današnjeg Širokog brijega i dobro je poznavao taj kraj. Kad smo stigli u Međugorje tek tada sam shvatio razmjere tog fenomena! Velika crkva, gomile štandova na kojima se svašta prodavalo, od kamenčića, zemlje, križeva, kipića i slika Madone i Krista, krunica i valjda sve što se može prodati. Zaprepastio me veliki broj kafića, restorana i pansiona, a tek vjernika… na tisuće!

Album je bio tiskan na 6 jezika: na hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom.

Suradnja između nas dvojice je trajala nekoliko godina. Više se ne čujemo, on je otišao dolje u Široki Brijeg, mislim 2003. ili 2004. godine i nakon toga nismo se više čuli. (Izvor: KVADRAT)

 00114 GOSPA

Strip Međugorje: Gospa i djeca

(Izvor slike. knjiga „Međugorje: Gospa i djeca“)

 00115 GOSPA

Jedna stranica stripa „Međugorje: Gospa i djeca“

(Izvor slike. knjiga „Međugorje: Gospa i djeca“)

Ilustracije u knjizi „Zagreb prije početaka“, 1989.

„Zagreb prije početaka“, Mladost, 1989.

Autori Jakov Radovčić i Želimir Škoberne.

00117-1 KELTI

Ilustracija iz knjige „Zagreb prije početaka“.

Tekst ispod slike: „Još prije dvadeset i tri stoljeća putovima niz Savu kraj Zagreba vjerojatno su se kretale ovakve kolone keltskih ratnika.“

(Izvor slike: knjiga „Zagreb prije početaka“)

Strip „Martin iz Zagreba, Martin u Zagreb“, 1991.

 00116 MARTIN

Po ideji Marije Šercer, 1991. godine napravio sam strip „Martin iz Zagreba, Martin u Zagreb“ i to kao kompletan autor, odnosno scenarist i crtač. Taj strip sam radio za Povijesni muzej Hrvatske, a povodom izložbe Zagrebački obrti. Magistra Šercer je napisala povijesni pregled i na osnovu toga ja sam napisao scenarij za strip. To mi je drugi puta u karijeri da sam sâm pisao scenarij. Bilo je to dosta dobro primljeno.

Mislim da se i danas još može nabaviti poneki primjerak. (Izvor: KVADRAT)

 00117 MARTIN

Prva stranica stripa „Martin iz Zagreba, Martin u Zagreb“

(Izvor slike: knjiga „Martin iz Zagreba, Martin u Zagreb“, 1991.) 

Ilustracije u knjizi „Hrvati-slike iz ratničke prošlosti“, 1993.

„Hrvati - slike iz ratničke prošlosti“, Carski husar, Zagreb, 1993.

Autori knjige - [tekstovi] Ivo Mažuran, Mladen Trnski; [crteži] Zvonimir Grbašić, Julio Jules Radilović, Velimir Vukšić

00118-1 TOMISLAV

Krunidba kralja Tomislav 925. godine.

Ilustracija Julija Radilovića - Julesa. Slika je preko dvije stranice knjige.

(Izvor slike: knjiga „Hrvati: slike iz ratničke prošlosti“)

00118-2 USKOCI

Uskoci po nevremenu napadaju venecijansku ratnu galiju, početak 17. stoljeća.

Ilustracija Julija Radilovića - Julesa. Slika je preko dvije stranice knjige.

(Izvor slike: knjiga „Hrvati: slike iz ratničke prošlosti“)

"Strip anegdote", 1993.-2001.

Od 1993. do 2001. godine, u Kvizorami sam objavljivao Strip anegdote po scenarijima Borisa Nazanskog, u formi od jedne pasice.  Ideja je bila zgodna, da se napravi strip u tri slike na jednoj pasici a ispod je bila križaljka i dotična osoba se morala naći rješavanjem te križaljke.

Radili smo to Boris i ja godinama dok se nije skupilo preko 200 pasica,

I, mislim da je to bio Julesov „labuđi pjev“.

Poslije toga više nije bilo stripova. (Izvor: KVADRAT)

 00118 ANEGDOTE- TIN

 00119 ANEGDOTE-GAVELLA

 00120 RODEN

 Nekoliko od 194 strip anegdota objavljenih u knjizi „velikani u strip-anegdoti“

(izvor slike: knjiga „Velikani u strip-anegdoti“)

Zemlje u kojima su se objavljivali Julesovi stripovi

Preko svoje agencije Strip Art Features, Ervin je većinu mojih stripova prodao u jako puno zemalja širom svijeta. Partizani su išli prvo u Holandiji, jer su i naručeni od Holandije, onda je išlo u ondašnjoj Jugoslaviji, onda je išlo u Francuskoj, Italiji, u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, kasnije u Poljskoj, Njemačkoj. To znam jer sam od izdavača odmah dobio ta izdanja. Ervin je još rekao da je serijal prodao i u Francusku, ali ja nisam siguran jer nisam odande dobio nikakva izdanja.

Prije par godina (2015.) su izdani kompletni Partizani u 3 knjige. Ne mogu se svih sjetiti, u oko 15 zemalja.

Afričke pustolovine i onaj vestern McPheeters su išli na Istoku, Herlock Sholmes osim u Europi izašao je u Brazilu, u Argentini,  Šri Lanki, u Indoneziji, čak u Indiji, u Turskoj,. Mislim da su Stoljeća izašla u Mađarskoj, barem 1.epizoda, za druge dvije nisam siguran.

Nakupilo se toga.

U Svjetskoj enciklopediji stripa, 1998.

Rustemagić je  dok smo surađivali poslal Mauriceu Hornu podatke o meni, jedan kratak napis, kada je čuo da priprema Svjetsku enciklopediju stripa. On je imal veze sa svim izdavačima, poznatim ljudima.

I on je to objavil u toj  Enciklopediji.

 00121 ENCIKLOP

00122 ENCIKLOP

00123 ENCIKLOP

Svjetska enciklopedija stripa i dio posvećen Juliju Radiloviću

(Izvor slike: arhiva Julija Radilovića)

 00124 JULES I ENCIKLOP

Julije Radilović uz Svjetsku enciklopediju stripa iz 1998. To je drugo izdanje, prvo je iz 1976..

Snimljeno 19.10.2021..

(izvor slike: arhiva autora)

Nagrade i priznanja

Prva nagrada koju sam uopće dobio bio je Grand Prix prvog Salona stripa u Vinkovcima 1984. godine i ona mi je ostala u najboljem sjećanju, jer su mi je dodijelili moji kolege, ljudi od struke, odnosno pravi znalci mog rada.

Spomenut ću još, neću reći, zadnju nagradu nego jednu od zadnjih, a to je odličje Danica sa likom Marka Marulića za zasluge u kulturi koju mi je uručio Predsjednik republike. Ta nagrada je na neki način došla kao šlag na torti i moram priznati da sam stvarno ponosan i na prvu i na ovu drugu spomenutu nagradu. (Izvor: KVADRAT).

Ilustracije u knjizi „Tako važne sporedne stvari“, 2005.

„Tako važne sporedne stvari“, TIVA, Čakovec, 2006.

Autor knjige Vladimir Purić.

 

00128-4 NOGOM

Naslovnica (lijevo) i jedna ilustracija (desno) iz knjige „Tako važne sporedne stvari“.

(Izvor slike. knjiga „Tako važne sporedne stvari“)

Ilustracije u knjizi „Ta čudesna stvorenja i mi“, 2006.

„Ta čudesna stvorenja i mi“, TIVA, Čakovec, 2006.

Autor knjige Vladimir Purić.

00128-3 ŽIV

Naslovnica (lijevo) i jedna ilustracija (desno) iz knjige „Ta čudesna stvorenja i mi“.

(Izvor slike: knjiga „Ta čudesna stvorenja i mi“.)

Ilustracije u knjizi „Taj dražesni vražićak ljubavni“, 2007.

„Taj dražesni vražićak ljubavni“, TIVA, Čakovec, 2007.

Autor knjige Vladimir Purić.

00128-1 ILUSTR.

Naslovnica knjige „Taj dražesni vražićak ljubavni“ s ilustracijama Julija Radilovića

(Izvor slike: knjiga „Taj dražesni vražićak ljubavni“.)

00128-2 ILUSTR.

Nekoliko ilustracija iz knjige „Taj dražesni vražićak ljubavni“.

(Izvor slike: knjiga „Taj dražesni vražićak ljubavni“.)

Strip danas

Strip danas? Dosta ne znam što reći na to... evidentno je da je domaća strip scena mrtva, jer nedostaje ključni faktor – živahna izdavačka djelatnost koja bi tržištu ponudila veći broj raznih revija, magazina i sličnih publikacija. Ali ne da ih se popunjava jeftinim uvoznim stripovima minorne kvalitete, već da se pruži mogućnost afirmacije domaćim snagama!

Znamo da Andrija Maurović nije imao domaćeg nasljednika, a nadam se da ga neće imati ni Jules Radilović. Naime, svim mladim crtačima koji su dolazili meni po svajete govorio sam:

    „Pomoći ću vam i savjetom i djelom, pojasniti vam sve tehničke probleme i prenijeti vam sva moja iskustva, ali nemojte podlijeći napasti kopiranja i imitacije („skidanja") nekog vašeg uzora – umjetnička nadgradnja neka bude vaša vlastita, stvorite svoj umjetnički rukopis u kojem će se ogledati vaša osobnost! To je moj najvažniji savjet i preporuka!"

Budućnost stripa

Ne možemo znati što budućnost nosi medijima – govorilo se panično da će televizija uništiti film i kino, da će računalne igrice i dostupnost interneta uništiti knjigu i potrebu čitanja, ali kako vidimo svi oni mirno egzistiraju jedni uz druge.

Nemojmo biti zloguki proroci, sačekajmo da vidimo što će nam budućnost donijeti (onima koji će to doživjeti, dakako!). (Izvor: www.osijek031.com)

Strip je u mom srcu, 2009.

Strip je uvijek tu u mom srcu i živim s njim, dišem s njim. Mašina još uvijek radi. Jer onda kad bih jednom sjeo na kauč, ukrstio palčeve i pustio da vrijeme prolazi mimo mene, mislim da bi za tri dana otišao u Vječna lovišta.

Takav sam, dok živim moram i raditi. (Izvor: KVADRAT)

2014. godina

00129 JULES

Jules 7.11.2014.

Ravnateljica Škole primijenjenih umjetnosti Marija Krstić-Lukač predaje počasnu svjedodžbu Škole

Juliju Radiloviću-Julesu, 7.11.2014.

(Izvor slike: facebook stranica „Jules-legenda hrvatskog stripa)

2018. godina

Razgovori o stripu, 23.3.2018.

00125-6 JULES

 Plakat za „Razgovore o stripu“ na Akademiji likovnih umjetnosti

(Izvor slike: Facebook stranica „JULES - legenda hrvatskog stripa“)

Izložba „Kroz minula desetljeća“ povodom 90 godina života i 65 godina djelovanja, 11.-13.5.2018.

00125-1 JULES

00125-2 JULES

Izložba „Julio Radilović Jules – Kroz minula desetljeća“ održala se od 11. do 13. svibnja 2018. u reprezentativnom prostoru Galerije Prsten Hrvatskog doma likovnih umjetnika u Zagrebu, povodom obilježavanja 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića.

(Izvor slike: https://zagrebcomiccon.com/...)

00125-3 JULES

00125-4 JULES

Uvodni kadrovi filma „Julio Radilović-Jules“

Snimka zaslona

(Izvor slike: (Izvor slike: https://zagrebcomiccon.com/...)

                 00125 JULES

Jules 13.5.2018.

U Zagrebu, u Kinu Grič, 13.5.2018. godine u sklopu 21. festivala stripa Crtani romani šou održala se pretpremijera filma „JULES“. Režija Tena Bošnjaković

 (Izvor slike: Facebook stranica „JULES - legenda hrvatskog stripa")

Monografska izložba „Julio Radilović-Jules # 90“, 5.-22.10.2018.

Izložba se održavala u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

00125-5 JULES

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna

00127-2 - 5.10.2018._SPUD mono izlozba

 Jules na izložbi u ŠPUD, 5.10.2018.

(Izvor slike: arhiva Marije Juze)

 00126 JULES

 Jules s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, 14.12.2018.

(Izvor slike: Facebook stranica „JULES - legenda hrvatskog stripa“)

 

2019. godina

91. rođendan, 25. rujna 2019.

 00127 JULES -TRIO

Jules s Bernardom Cesar i Marijom Juza, bivšim učenicama Škole primijenjene umjetnosti koje uređuju njegovi facebook stranicu, slavi 91. rođendan, 26.9.2019. godine.

(Izvor slike: arhiva Marije Juze) 

Izložba u Mariji Bistrici, 18.12.2019.

U srijedu, 18.12.2019. godine u Knjižnici u Mariji Bistrici otvorena je monografska izložba „Julio Radilović-Jules Ars Longa“. Organizator izložbe bili su udruga Stripforum i Kuća stripa u suradnji s Organizmom, Sintomentom i Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica uz potporu Ministarstva kulture. Koncipirana kao monografska izložba umjetničkog crteža kroz različite teme ova izložba je željela otvoriti tek mali uvid u izuzetno širok i velik opus radova Julia Radilovića Julesa. Prikazani opus  sastojao se od crteža, krokija, akvarela, studija i stripova koji su kontinuirano nastajali od početka njegove karijere koja seže u 40-te godine 20. stoljeća.

O samom autoru i izložbi govorile su Marija Juza i Bernarda Cesar, uz Tenu Bošnjaković, voditeljice projekta, a sve prisutne pozdravio je i sam legendarni Jules. Izložba  je bila otvorena do kraja siječnja 2020. godine.

 00127-1 U BISTRICI

Plakat za izložbu „Julio Radilović Jules Ars longa“, 18.12.2019.

(Izvor slike: https://www.tz-marija-bistrica.hr/...)

 00 127-2 MB

Jules i organizatorice izložbe u Mariji Bistrici

S lijeva na desno - Mira Pižir, ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica, Tena Bošnjaković, voditeljica projekta, Marija Juza, voditeljica projekta, Jules, Bernarda Cesar, voditeljica projekta, Ivana Belko Čukman, knjižničarka.

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

00 127-3 MB

Marija Juza, Jules i Bernarda Cesar govore na otvorenju izložbe.

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

 00 127-4 MB

00 127-5 MB

Sa izložbe

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

 00 127-6 MB

Jules se potpisuje na kataloge izložbe posjetiteljima

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

00 127-8 MB

Nakon otvorenja, u društvu i s cigaretom.

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

2020. godina

92. rođendan, 25. rujna 2020.

 00127-1

Jules, 25.9.2020.

(Izvor slike: arhiva Marije Juze)

2021. godina

93. rođendan, 25. rujna 2021.

 00128 JULES-93.GOD

93. rođendan

Facebook stranica je bila puna čestitaka: „ Sretan 93. rođendan našoj legendi i sve najbolje ti bilo dragi Jules“

(Izvor slike: Facebook stranica „JULES - legenda hrvatskog stripa“)

Mladen Novaković

Sve što sam radio, sve svoje crteže, originale, skice, to je sve kod mojeg prijatelja, Mladena Novakovića, Predsjednika naše udruge Strip-forum. Njemu sam sve dao. Nemam ništa doma.

Mladen Novaković je kolekcionar stripova, ljubitelj stripova, ima ogromnu količinu kojekakvih stripova, Valijanta, Fostera, Hogarta, Raymonda, Williamsa, ima Talijane, Francuze, naročito Belgijance, cijelu svjetsku produkciju.

Ima jedno 3 sobe dupkom pune od poda do stropa. Na policama sve je puno stripova. Ima Maurovića, ima originale Maurovićevih slika.

Pozvao je mene i mog prijatelja Borisa Nazanskoga, urednika Kvizorame, jer sam ja surađivao i s Kvizoramom, još za vrijeme Domovinskog rata, pa smo to išli pogledati.

To je nešto fenomenalno, to je takvo bogatstvo da ti pamet stane kada to vidiš. Kada su neke izložbe, on posuđuje materijale, jer on ima ono najbolje od najboljega.

Ubrzo će on napustiti posao kojim se bavi i više će se posvetiti stripu i promocijama stripa.

Osnovao je udrugu, postojimo već desetak godina i djelujemo. Dogovorio je s Večernjim listom izdavanje strip revije s materijalima koje ima. Izlazi svaki zadnji ponedjeljak u mjesecu.

Kako sam, listopad 2021.

Psihički sam dobro i uvijek imam  nešto za raditi, kućanske poslove, malo pospremam, uređujem, slažem nešto, zabavljam se s čim se mogu, malo čitam, ne mogu puno čitati, jer imam mrenu na oku, spremam se na operaciju. ništa naročito.

(kašlje)

Neki vrag mi sedne u grlo. Malo pušim, samo 4 cigarete na dan.

Pogotovo kada dugo šutim, kada sam samo sam za sebe, ništa ne pričam. I kada onda počnem govoriti, grlo mi škripi.

To nije kašalj od bolesti, već posljedica nekih čudnih stvari.

 00130 JULES

Jules

Kadar iz filma „Jules“.

(Izvor slike: Facebook stranica „JULES - legenda hrvatskog stripa“)

Napustio nas je veliki umjetnik Julio Radilović-Jules, 26.siječnja 2022. godine.

U srijedu, 26. siječnja 2022. godine, u 94. godini života napustio nas je Julio Radilović-Jules, naš veliki strip-crtač, jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Otišao je jedan veliki i dobar čovjek, veliki umjetnik koji je svojim stripovima obogatio djetinjstvo moje generacije, ali siguran sam i mnogih drugih  generacija koje su odrastale na njegovim stripovima.

U utorak, 1. veljače 2022. godine  u 10 sati u Velikoj dvorani Krematorija oprostili smo se od gospodina Julija Radilovića-Julesa.

Vani je padao snijeg, bilo je hladno, morali smo pokazivati COVID potvrde i pridržavati se epidemioloških mjera.

Stajali smo pred njegovim lijesom, slušali svećenika i osjećali veliku bol  i tugu.

Počivao u miru Božjem, dragi Jules.

Veljača, 2022. godine

00 130-1 STRIP REVIJA

Krajem veljače 2022. godine izašla je Strip revija Večernjeg lista posvećena velikim umjetnicima, strip crtačima Juliu Radiloviću-Julesu i Borivoju Dovnikoviću-Bordu preminulim početkom 2022. godine.

Glavni urednik Strip revije je Mladen Novaković.

(Izvor slike: Strip revija, veljača 2022.)

00 130-2 STRIP REVIJA

Mladen Novaković je napisao tekst o tome kako je pronašao najranije stripove koje je Jules radio za Kauku. 1956. godine.

U Strip reviji je objavljen cijeli strip „Otkriće Amerike“.

(Izvor slike: Strip revija, veljača 2022.)

 00 130-3 STRIP REVIJA

Julesovi prijatelji i poštovatelji njegova djela, Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić napisali su lijep i dirljiv tekst o svom prijateljstvu i suradnji s Julesom.

(Izvor slike: Strip revija, veljača 2022.)

00 130 2 JULES

Zadnji pozdrav, dragi Jules

(Izvor slike: arhiva Mire Pižir)

00 130-4 POTPIS

Kraj

AUDIO SNIMKA RAZGOVORA - 2 dijela

I.DIO

JULES-1

II.DIO

JULES-2

III.DIO

JULES-3

Da biste čuli snimku kliknite na JULES-1,  JULES-2 i JULES-3

LITERATURA

 1. Aljinović, Rudi i Novaković, Mladen, (2012.), „Kad je strip bio mlad: prilozi za povijest hrvatskog stripa.“, Stripforum, Zagreb
 2. Burroughs, Edgar Rice (1963), „Tarzan gospodar džungle“, EPOHA, Zagreb
 3. Burroughs, Edgar Rice (1965), „Tarzan i ljudi leopardi“, EPOHA, Zagreb
 4. Burroughs, Edgar Rice (1965), „Tarzan i čovjek lav“, EPOHA, Zagreb
 5. Đaniš, Vjekoslav, (2009.), „Strip je uvijek u mom srcu“, časopis KVADRAT, broj 21., 2009
 6. http://arhiva.nacional.hr/...
 7. https://www.mojstrip.eu/...
 8. http://www.osijek031.com/...
 9. https://www.vecernji.hr/...
 10. https://zagrebcomiccon.com/...
 11. https://zagrebcomiccon.com/...
 12. https://www.telegram.hr/...
 13. https://www.matica.hr/...
 14. https://m.facebook.com/...
 15. https://zg-magazin.com.hr/...
 16. Krulčić, Veljko (1984.), „Hrvatski poslijeratni strip“, Istarska naklada, Pula
 17. Krulčić, Veljko (2009.), „Mauroviću s ljubavlju“, Vedis, Zagreb
 18. Kvadrat: časopis za strip / [glavni urednik Vjekoslav Đaniš], 2009, 21, Matica hrvatska, ogranak Bizovac, Bizovac
 19. Mažuran, Ive i Trnski, Mladen (1993), „Hrvati: slike iz ratničke prošlosti“, Carski husar, Zagreb.
 20. Purić, Vladimir (2005.), „Tako važne sporedne stvarii“, TIVA, Čakovec
 21. Purić, Vladimir (2006.), „Ta čarobna stvorenja i mi“, TIVA, Čakovec
 22. Purić, Vladimir (2007.), „Taj dražesni vražićak ljubavi“, TIVA, Čakovec
 23. Radilović, Julio-, Furtinger, Zvonimir (1986), „Kroz minula stoljeća“, Prosvjeta, Zagreb
 24. Radilović, Julio-Jules, Liley, Les (1988), „Vitez Trueblood.", Dečje novine, Gornji Milanovac,
 25. Radilović, Julio-Jules, Miličević, Ivan, Zelenika, Goran (1989), „Međugorje: Gospa i djeca.", Mirago, Zagreb
 26. Radilović-Julio-Jules, Šercer, Marija, (1991.), „Martin iz Zagreba, Martin u Zagreb-Iz povijesti zagrebačkih cehova“, Hrvatski povijesni muzej, Zagreb
 27. Radilović, Julio-Jules, Nazansky, Boris (2003), „Velikani u strip-anegdoti“, izdavač Julio Radilović-Jules, Zagreb
 28. Radilović, Julio-Jules (2007), „Zakletva huronskog poglavice“, Stripforum, Zagreb
 29. Radilović, Julio-Jules, Lebović, Đorđe (2015), „Partizani – integralno izdanje-knjiga prva: Konvoj za El Shatt ; Sektor F-4 ; Željezna vrata ; Udarna grupa 'Y", Stripforum, Zagreb
 30. Radilović, Julio-Jules, Lebović, Đorđe (2015), „Partizani – integralno izdanje-knjiga druga: Most ; Obalski lovci ; Doušnik ; Otmica ; Klopka za Dragana., Stripforum, Zagreb
 31. Radilović, Julio-Jules, Lebović, Đorđe (2015), „Partizani – integralno izdanje-knjiga treća: Udari i nestani; Operacija – 'Snježna pahuljica'; Skarabej; Diverzanti.", Stripforum, Zagreb
 32. Radilović, Julio-Jules (2013), „Herlock Sholmes, majstor maske-Knjiga 2“, Stripforum, Zagreb
 33. Radilović, Julio-Jules (2013), „Herlock Sholmes, majstor maske-Knjiga 3“, Stripforum, Zagreb
 34. Radilović, Julio-Jules (2018), „Herlock Sholmes, majstor maske-Knjiga 4“, Stripforum, Zagreb
 35. Radilović, Julio-Jules, Furtinger, Zvonko, Krencer, Dragutin, Mihletić, Vedran, Đorđe (2014), „Priče s Divljeg zapada“", Stripforum, Zagreb
 36. Radovčić, Jakov i Škoberne, Želimir, (1989), „Zagreb prije početaka – Najstarija prošlost grada i okolice“, Mladost, Zagreb
 37. Rustemagić, Ervin (2011.), „Profesionalne tajne stripa“, Strip Art Features, Celje, Slovenija

 

 Komentari

 • Julije Jelaska

  26. 11. 2023

  Jako kvalitetan sadržaj. Šteta što nakon njega više ne postoji Hrvatski strip. Ukoliko netko i postoji tko crta stripove, uopće nije podržan objavljivanjem tog sadržaja, ili objavljuje u inozemstvu. Nekad je strip bio prilog novinama dok danas novine ne objavljuju ni duhovite političke karikature, dok tih živih humorističnih karikatura od ljudi na političkoj sceni Hrvatske i svijeta ne fali. Ljepota stripa, nije samo u izložbama ili muzejskoj postavi, već je i u objavljivanju čar. Mnogi crtači ne žele učiti od boljih od sebe, pa stoga njihov likovni izričaj ostaje osiromašen za bolji crtež. A Julio, taj DOBRI DUH GRADA ZAGREBA, Jules, Maurovićev i Neugebauerov nasljednik, zauvjek će ostati u mašti mnogih generacija strip čitatelja. Ponosan sam sam što sam bio sudionik nekoliko strip festivala, a među njima i Vinkovačkog 1988. i ZG CRŠ, među početcima strip kreacije. Najveći problem je gdje promovirati strip, gdje objaviti i da to bude nagrađeno istinskom nagradom.

Komentiraj