Marijan Ožanić

Mali brod na olujnom moru

Profil, Zagreb, 2014.

KNJIGA KOJU MORATE PROČITATI PRIJE NEGO POSTANETE PODUZETNIK I MNOGO PUTA NAKON ŠTO TO POSTANETE.

KNJIGA KOJA SE ČITA KAO ROMAN, A KORISTI KAO PRIRUČNIK.

Drugo, dopunjeno izdanje prvog domaćeg poslovnog priručnika iz burnih devedesetih, koji je mnoge današnje uspješne poduzetnike uveo u svijet biznisa, podsjeća na korijene poduzetništva u nas i teške uvjete u kojima se razvijalo. Knjiga preispituje poduzetničke ideje, tržišta i uvjeta poslovanja te vlastitog poduzetničkog duha.

Pomaže poduzetnicima u prvim godinama njihovog poslovnog života od ispitivanja tržišta, osnivanja poduzeća ili obrta, do potpisivanja prvog ugovora.

“Mali brod…” je poučna ali i zabavna knjiga, u kojoj se na svakoj stranici inspirira i ohrabruje, pokazujući duboko poštovanje prema poduzetnicima.

Predgovor  2. Izdanju

Drugo izdanje knjige Mali brod na olujnom moru pojavljuje se na tržištu nakon što je tri tisuće knjiga prvog izdanja došlo u ruke poduzetnicima, potencijalnim poduzetnicima i ostalim znatiželjnim čitateljima. Uz zadovoljstvo koje svaki autor osjeća kada se sprema novo izdanje knjige osjećam posebno zadovoljstvo jer znam da je knjiga dobro primljena. Posebno sam sretan zbog mnogo mailova što su mi ih napisali poduzetnici koji su na temelju te knjige krenuli u poduzetništvo.  Nadam se da će i ovo novo izdanje doći do poduzetnika i pomoći im na njihovom poduzetničkom putu.

Od prvog izdanja knjige prošlo je gotovo deset godina tijekom kojih su mnogo puta mijenjani zakoni o osnivanju poduzeća i obrta, o računovodstvu i o PDV-u zato je tekst pročišćen i izbačeni su dijelovi koji su zastarjeli.

Ali poduzetnički primjeri, priče naših poduzetnika ostale su aktualne i danas i mogu koristiti i današnjim poduzetnicama.

Zato se nadam da će i ovo izdanje Malog broda biti dobro primljeno kod poduzetnika jer je knjiga zato i napisana.

Zašto sam napisao ovu knjigu

Uronjen u tu poduzetničku sredinu (U Tehnološkom parku Zagreb, poduzetničkom inkubatoru) , među ljudima koji su se žilavo borili za opstanak, osjećao sam potrebu o tome napisati knjigu. Bio sam potaknut iz nekoliko razloga. Jedan je moja potreba da svoje saznanje, iskustvo i osobnu, zaokruženu fazu razvoja, oblikujem u knjigu. Drugi je činjenica da svi mi prolazimo kroz jedno burno, povijesno neponovljivo razdoblje koje gotovo nitko ne analizira i ne proučava. O tome će za desetak godina trebati predavati na fakultetima. Na temelju čega? Zar na osnovi anketa koje će provoditi “znanstvenici” za deset godina umjesto da sada provode istraživanja. Treći i najvažniji razlog je u mojoj želji da napišem knjigu koja će pomoći poduzetnicima u prvim godinama njihovog poslovnog života. Svi počinju s mnogo entuzijazma, ali s vrlo malo znanja o poslovanju i čine mnoge pogreške. Htio sam napisati knjigu koja bi im bila od pomoći.

Ali takvu knjigu je vrlo teško napisati. Poduzetništvo se ne može naučiti iz knjiga. Poduzetništvo nije profesija, to je sposobnost pokretanja poslovne aktivnosti u svrhu postizanja određenog cilja uz preuzimanje rizika i odgovornosti.

Poduzetništvo je mogućnost da budemo «svoji gazde», ali «poduzetništvo je i rad od 16 sati na dan, neizvjesna budućnost, strah hoćemo li sutra imati posla, kako ćemo prehraniti obitelj i školovati svoju djecu, nespavanje po noći od briga za budućnost poduzeća i budućnost obitelji».

Poduzetništvo nije samo nadahnuće i ideja. Poduzetnik treba mnogo znati o poslovanju, kako istražiti tržište, napisati poslovni plan, razumjeti računovodstvo, plaćati poreze i biti društveno odgovoran.

Često u razgovoru s kolegama poduzetnicima analiziram sudbine malih poduzeća, razgovaramo o velikom početnom entuzijazmu, bez kojeg ne bi ništa niti započeli, o teškim uvjetima u kojima nastaju, žive, bore se, često i propadaju mnoge male tvrtke, o uspjesima, mnogim pogreškama, porazima, bolu i razočaranjima. Uvijek na kraju zaključujemo kako je teško biti poduzetnik. «Što nam je bilo da se upuštamo u poduzetništvo?" - pitaju se mnogi poduzetnici iscrpljeni mukotrpnim radom punim stresova, neizvjesnosti i problema. Ali ih i dalje nosi vjera u konačni uspjeh, ispunjenje poduzetničkog sna.

“Htio bih da me sin naslijedi u poslu i zato bih ga htio pripremiti, ali ne znam kako niti gdje. Ja sam u svojem poduzetničkom životu napravio toliko pogrešaka da od mene ne može ništa naučiti.« - govorio mi je jedan poduzetnik.

Knjige koje sam pročitao nisu bile praktične jer su govorile o tuđim primjerima, za nas često neprimjerenim, ili su bile napisane za studente. Za takve knjige poduzetnici nemaju ni volje ni živaca.

Kod nas sada ima mnogo ljudi, profesora s fakulteta i raznih stručnjaka koji misle da mogu držati predavanja poduzetnicima, pišu knjige o poduzetništvu, a da nisu bili niti blizu poduzetničkom procesu. Pročitali su nekoliko američkih knjiga o menadžmentu i poduzetništvu pa prepričavaju gradivo iz tih knjiga. Redovito teme napisane o rukovođenju velikim poduzećima prenose poduzetnicima koji imaju pet zaposlenika. To je izrazito nepoštivanje poduzetnika. Osobno se prema svim poduzetnicima, svim ljudima koji su iz «ničega stvorili nešto», koji ne spavaju noćima od briga, bore se i preživljavaju u nevjerojatno teškim uvjetima, odnosim s velikim i iskrenim poštovanjem. Smatram da o poduzetništvu mogu pisati i govoriti samo oni koji su duboko upoznali poduzetnički proces kao što «o operaciji srca mogu pisati samo oni koji su pilom prerezali prsni koš i bili pošpricani krvlju od pete do glave».

Zato sam htio da poduzetnici osjete da je knjiga iskrena, da im je korisna, da im je potrebna.

Kako je koncipirati, odakle početi?

Ako knjigu počnem školski, bit će im već u početku dosadna i nezanimljiva za čitanje. Stoga sam zaključio da je najbolje krenuti kroz «tehnološki proces» stvaranja poduzeća od početka, ali uz stalno uočavanje mogućih pogrešaka i upozoravanje na njih. Sve sam ispričao prikazujući mnogo iskrenih, životnih poduzetničkih priča, uz stalno isticanje važnosti samopouzdanja, vjere u sebe i svoje sposobnosti. U početku sam opisao uvjete u kojima se razvija naše poduzetništvo, dugu tradiciju i korijene iz kojih je nastalo. I što je jako važno, htio sam da stalno imamo pogled usmjeren na globalno tržište, na okrutnu konkurenciju i borbu s najboljima.

Zato sam iskoristio svoju poduzetničku okolinu u Tehnološkom parku, ali i poduzetnike izvan Parka. Izabrao sam najzanimljivije poduzetnike, stavio ispred njih kazetofon i rekao: «Kolega, ispričajte mi svoju priču od samog početka.» Odjednom su mi se počele otvarati izvanredno zanimljive i iskrene priče s mnogo korisnih primjera uspjeha i pogrešaka, zadovoljstava i razočaranja. Svaka priča bila je jedan punokrvan, veoma zanimljiv slučaj iz realnog života. Vjerovao sam da će naši novi ili potencijalni poduzetnici najviše naučiti iz priča drugih poduzetnika, iz njihovih uspjeha i neuspjeha. Iz priča naših poduzetnika, a ne američkih, njemačkih i japanskih, kakvima obiluju druge knjige o poduzetništvu i menadžmentu. Nadao sam se da će biti uvjerljivo i zanimljivo ako to povežem s fazama procesa koji poduzetnik prolazi od osnovne ideje o pokretanju poduzeća do njegove zrele faze, da će poduzetnici u knjizi naći sebe, svoje dvojbe, razmišljanja, probleme, ali i upute i savjete koji će im pomoći.

Nadam se da će poduzetnici koji budu čitali ovu knjigu misliti isto.

Kako je knjiga organizirana

Knjigu sam podijelio u tri dijela koja obuhvaćaju 15 poglavlja. U prvom dijelu govorim o poduzetništvu, o korijenima poduzetništva u nas, o tome tko je poduzetnik i što je poduzetništvo te uvjetima u kojima se poduzetništvo razvija. U drugom dijelu pratimo pripremne faze razrade poduzetničke ideje, od preispitivanja svojih poduzetničkih osobina, svog proizvoda, tržišta i poslovnih prilika do odluke o osnivanju poduzeća ili obrta. U trećem dijelu prolazimo sve faze od osnivanja poduzeća ili obrta, upoznajemo osnovna znanja koja poduzetnik mora imati i dolazimo do trenutka potpisivanja prvog ugovora.

Je li knjiga preopširna? Često čujem komentar: «Pa ljudi ništa ne čitaju, tko će čitati debelu knjigu?» Ja ne pišem recepte za kuharice. Poduzetništvo je previše slojevita i kompleksna tema da bi stala u kratke, sažete savjete. Tako neka piše netko drugi. Osim toga, tema o poduzetništvu i sva znanja koja su potrebna poduzetniku ne mogu stati čak niti u samo u jednu knjigu. Zato sam odlučio ovu knjigu «proglasiti» prvim dijelom i zaustaviti se u trenutku kada poduzetnik potpiše prvi ugovor. Kako organizirati poduzeće da realizira ugovorene poslove, kako rukovoditi ljudima kada poduzeće počne rasti i zapošljavati nove zaposlenike, kako se ponašati kada ono počne prelaziti određene razvojne faze, kako pregovarati, kako učinkovito poslovati i mnoga druga znanja koja poduzetniku trebaju u borbi na tržištu i poslovanju nisu stala u ovu knjigu.

To će biti tema druge knjige.

 

SADRŽAJ

UVOD

Nakon burnih godina. Riječi koje dominiraju. Ulazim u svijet poduzetništva. Budućnost Hrvatske. Zašto sam napisao ovu knjigu. Kako je knjiga organizirana.

 

PRVI DIO – O PODUZETNIŠTVU

1. KORIJENI PODUZETNIŠTVA

Diploma na zidu–karika koja nedostaje. Samopouzdanje. Od Matije Korvina do kapitalizma. Lekcije o kapitalizmu u 19. stoljeću. Inovacije i poduzetništvo-izvori rasta. Niti tu ne zaostajemo. Bogaćenje Zapada-nije to išlo tako brzo. Počinjemo ponovo.

2. MALI BROD NA OLUJNOM MORU

Malo je lijepo. Druga strana medalje. Rješenje je u suradnji. Big bang - veliki prasak. Nerazumijevanje poduzetništva. Start–up poduzeća i ona druga. Zašto hrvatskom gospodarstvu trebaju mala, privatna poduzeća. I zašto nam zapravo trebaju poduzetnici

3. PODUZETNIŠTVO – ŠTO JE TO?

Kako proučavati poduzetništvo. Sindrom Karla Maya i Fra-Ma-Fua. Što je to poduzetništvo. Podjela po veličini. Svijetla i tamna strana. Poduzetnik - tko je to? Naziv poduzetnik kroz povijest. Gospoda Glembajevi. Priča o kapitalizmu. Mitovi i istine o poduzetnicima. Poduzetnici nisu masovna pojava. „Nepravednost“ poduzetnika. Vikend i hobi poduzetnici. Koliko su stari (ili mladi) poduzetnici. Koliko rade poduzetnici. Kako „pronaći“ buduće poduzetnike. Daj posao onom koji nema vremena. Uništava se zdravlje, brak. Poduzetništvo žena.

 

DRUGI DIO – OD PODUZETNIČKE IDEJE DO OSNIVANJA  PODUZEĆA ILI OBRTA

4. PRIPREMNA FAZA – JESAM LI JA ZA PODUZETNIŠTVO?

Je li to za mene. Zašto idemo u poduzetništvo. Rođeni poduzetnik - to mi je u genima. Biti zaposlenik u poduzeću - to me je sputavalo i frustriralo. Ostao sam bez posla – bačen sam «gol na snijeg». Privukli su me uspješni primjeri – ako mogu oni, mogu i ja. Podcijenio sam probleme, nisam znao što me čeka. Snaga i slabosti. Poduzetničke osobine– postoje li tipični poduzetnici. Testiranje poduzetničkih sklonosti. Pogled u ogledalo - jesam li ja za poduzetništvo?

5. ŠTO DA RADIM, ČIME DA SE BAVIM?

Početna iskra. Ima svega – nitko vas ne treba. Čime da se bavim. Što je profitabilno. Morate imati proizvod. Djelovanje na četiri područja. Nekoliko mogućnosti. Uključite se u program većeg, uspješnog poduzeća. Kopirajte, modificirajte, prepravite. Radite ono što znate - morate biti «unutra». Ako ste inovator pokrenite posao na osnovi vaše inovacije.

6. OD INOVATORA DO PODUZETNIKA I NATRAG

Kroz inovaciju smo bolji od konkurencije. Inovacija-što je to? Stalno siječemo tupom sjekirom. Treba imati „klikere“. Stajao sam na ramenima divova. Zašto nam trebaju inovacije. Izvorište inovacija i nerazumijevanje. Komercijalizacija inovacije. To je moj san – ja slijedim svoju zvijezdu. Od inovatora do poduzetnika. Okrutna činjenica. Problemi i 10 razloga. Treba imati «ono nešto». Istraživanje, razvoj proizvoda i poduzetništvo. Treba biti „mutav“ i zarađivati novce. Novi pristup i poduzetništvo. Kako nastaje inovativno poduzetništvo temeljeno na znanju - Jedna poduzetnička priča.

7. ŠTO I KOMU PRODATI?

Prodati, prodati, prodati. Pokretačka snaga poduzetništva. Što kupac zapravo radi. Četiri temeljne točke poslovanja. Ključna pitanja i ključni preduvjeti. Konkurentnost. Što je to kvaliteta. Rok isporuke. Tehnička i inovacijska razina proizvoda. Ugled na tržištu. Cijena. Konkurencija. Tko su nam kupci i kako do njih doći. Vlastita banka podataka. Tri vrste kupaca. Kako mali  može naći svoje mjesto među velikima. Osmijeh na licu. Pitanja bez prestanka. Što je sljedeći korak.

8. POSLOVNI PLAN – HOĆEMO LI MOĆI PREŽIVJETI, KAKO ĆEMO POSLOVATI?

Važna provjera. Krenut ću, pa što bude. Zašto me gnjave s papirima. Kome to zapravo treba. Strategija i vizija budućnosti. Što je poslovni plan, a što je investicijski plan. Kako se radi poslovni plan. Uobičajene pogreške. Izgled poslovnog plana. Što sadrži poslovni plan. Sadržaj poslovnog plana. Primjer poslovnog plana. Sažetak ulaganja. O poduzetniku i opis biznisa. Struktura ulaganja. Marketinški plan – tržište i konkurencija. Financijsko ekonomska analiza. Objašnjenje nekih osnovnih pojmova. Ocjena učinkovitosti i zaključak - zaključna ocjena projekta. Potpore.

 

TREĆI DIO – OD OSNIVANJA PODUZEĆA DO PRVOG UGOVOR

9. KREĆEMO - VEŽITE SE. POLIJEĆEMO

Osnivanje obrta ili poduzeća. Kako ću u početku financirati biznis- osobna imovina- obitelj i prijatelji-banke-dobavljači. Izbor imena-što je tvrtka. Partnerstvo – da ili ne. Pravna struktura poduzeća. Obrt ili trgovačko društvo. Obrt. Trgovačko društvo. Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Dioničko društvo (d.d.). Ostali pravni oblici.

10. PRVI KORACI I UČIMO NA (TUĐIM) POGREŠKAMA

Ugasio sam svjetlo i zaključao vrata za sobom. Faze rasta - okrutna selekcija i energetske ljuske. Priča jednog poduzetnika. Prijelomna točka. Učenje na (tuđim) pogreškama. Problemi, problemi, problemi. Na čemu učiti - na tuđim uspjesima ili tuđim pogreškama. Deset velikih grešaka malih poduzetnika  Moraš naći svoje mjesto.

11. ŠTO PODUZETNIK MORA ZNATI O FINANCIJAMA ?

Kako mnogi poduzetnici shvaćaju računovodstvo. Najskuplje je jeftino računovodstvo. Razvojne poduzetničke faze i računovodstvo. Ništa novog pod suncem. Zašto poduzetnik treba računovodstvo. Što je računovodstvo, što je knjigovodstvo. Poslovni događaji i knjiženje. Dvojno knjigovodstvo i Benedikt Kotruljević. Osnovno iz računovodstva što treba znati poduzetnik početnik. Porezi Izdavanje računa. Prihod i rashod. Amortizacija. Likvidnost. Poslovne knjige. Financijska izvješća-Račun dobiti i gubitka-Bilanca-Novčani tijek-BIlješke. Osnovna financijska slika odnosa u poduzeću.

12. POSLOVNI MORAL

Što staviti u naprtnjaču. Prvi šok. Business je «krvav» posao. „Pegla“ u rukavici. Doba surovosti. Poslovni moral i «make money – sinko». Pohlepa kao motor kapitalizma. Moral u poslovanju i poslovni moral. Korupcija. Postoji li uopće moralni kapitalizam? Pošteni trče drukčijom stazom. Poslovni moral i efikasnost.

13. PREDSTAVLJANJE KUPCU

Kupac vas ne čeka. Kako predstaviti sebe i svoje poduzeće. Deset pogrešaka. Načini predstavljanja. Predstavljanje pisanim putem. «Jumbo» plakat prije 2000 godina. Predstavljanje izgledom. Predstavljanje kroz razgovor. Javni nastup. Osnove vještine govorenja. Struktura i sadržaj izlaganja.

14. PRODATI, PRODATI, PRODATI

Ako ne znamo prodavati, propasti ćemo. Što zapravo kupac radi. Uspješnost prodaje. Lijevak prodavanja. Vrijednost i osobine prodavača. Dvije vrste prodavača. Što kupci vole, a što ne vole. Još nekoliko preduvjeta. Skupine kupaca. Borba s konkurencijom. Izbjegavam gladne vukove. David i Golijat. Načini prodavanja. Direktna prodaja. Moj prvi prodajni sastanak. Rekapitulirajmo. 

15. KAKO DO PRVOG KUPCA?

Kako sam našao prvi posao. Petnaest koraka do (ne)uspjeha. Započnite razgovor. Slušajte. Vaša ponuda je rješenje njegovih problema. Odgovarajte na pitanja. Imate li još kakva pitanja. Opišite ponudu još jednom. Kažite cijenu. Počinje pregovaranje. Priprema ugovora. Potpišite ugovor. Zdravica. Odlazak. Na kraju. Što ako je odgovor NE. Što dalje.

I NA KRAJU

LITERATURA

O PISCU

INDEX

 

O KNJIZI

http://zg-magazin.com.hr/zbog-podobnih-i-nesposobnih-gubimo-utakmice-na-svim-poljima/

http://www.profil-mozaik.hr/mali-brod-na-olujnom-moru/PR/154391,7337

https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/photos/a.164685591562.147039.156475966562/10153120748896563/?type=1&theater

http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2015/02/intervju-marijan-ozanic.html

http://www.croatia.org/forum/viewtopic.php?f=24&t=3734&p=5338#p5338

 http://www.infotrend.hr/vijesti---hrvatska/mali-brod-na-olujnom-brodu,4627.html

Lider

PROMOCIJE KNJIGE

ZAGREB, Interliber,  11. studenog 2014.

1. IMG_1534

 

5. IMG_20141111_171514

 Izvor: arhiva autora

ZAGREB, Veleučilište VERN,  10. prosinca 2014.

Uz promociju knjige održao sam predavanje pod nazivom: "Novi trendovi u poduzetništvu: proizvodnja i izvoz"

IMG_1609

 IMG_2066

(Izvor: arhiva autora

 

SISAK, Poduzetnički inkubator PISAK, 30. siječnja 2015.

0 SISAK-pozivnica

 

DSC_0870

 DSC_0873

(Izvor: arhiva autora)

 

VIROVITICA, Poduzetnički inkubator, 10.ožujka 2015.

pozivnica-4

 

IMG_1828

 

SISAK, Metalurški fakultet, 21. travnja 2015.

IMG_1901

 

(Izvor: arhiva autora)